2010 m. spalio 5 d., antradienis

Miestas su savo aprangos kodu

Vienuolyno, esančio Knokke-Heist, fragmentas
Kol dar karšti įspūdžiai, labai noriu pasidalinti man iki šiol neaptiktu reginiu ir jausmu, kurį patyriau šį savaitgalį, apsilankiusi Knokke-Heist mieste. O jausmas toks, kad kažkur ne čia pataikei, kad nuo vitrinų pjedestalų nulipo visi manekenai su savo "brand new" rūbais, kad iš autosalonų išvažiavo visos aukščiausios klasės mašinos, kad namai kaip Santa Barbaroj, o 95 proc. sutiktų žmonių visi kaip vienas. Bet apie viską iš pradžių.

Viskas prasidėjo nuo to, kad gražų ir šiltą sekmadienį kartu su šeima nusprendėme praleisti drugelių sode De Vlindertuin, o kadangi jis šalia jūros, taip pat planavome pasivaikštinėti pajūriu. Taip ir padarėme. 

Drugelių sode pasijutome tarsi pasakoje. Tik įžengus mus apsupo tuntai drugelių. Didelių! Spalvotų! Gražių! Visi fotografuoja, nes kitaip neįmanoma. Juk toks užburiantis grožis. Jei nebuvote, būtinai nuvykite. Nors tas vienas šiltnamis nėra baisiai didelis, bet jame telpa nemažai drugių. Jiems daug vietos nereikia. Beje, turėkit omenyje, kad ten labai karšta, tad renkitės taip, kad galėtumėte nusirengti vieną kitą sluoksnį. Ir nepamirškite fotoaparato!

Šis drugys beveik plaštakos dydžio
Taigi grįžtant prie Knoke-Heist. Kadangi sodas buvo ne per toliausiai nutolęs nuo miesto centro, nuprendėme apsilankyti jame, o ir jūra ten pat. Nusprendėme, kad aš su mažyliu einu pėsčiomis, o Mantas su Rusne važiuoja į miesto širdį mašina, ten prisiparkuoja ir susitinkame sutartoje vietoje. 

Einu. Graži promenada. Suaugę medžiai. Nemažai dviratininkų. Tačiau kol kas nieko ypatingo. Prasideda gražūs balti namai. Kuo toliau, tuo jie didyn. Pastebiu, kad beveik kiekvienas jų turi pavadinimą (tik vėliau suvoksiu, kad tai prabangios vilos). Įvažiavimai į jų kiemus - tarsi į dvarus. Einu toliau ir galvoju, kiek žmonių jiems tvarko tas pilis (šiuo metu man labai opus klausimas, tad jis vis knibžda galvoj :)). Staiga visu savo prabangiu griausmu pralekia raudonasis "Ferrari". Palydžiu žvilgsniu. Visgi grožis. 


Netrukus susitinku savo šeimyną. Vyras pasakoja, kad centre nėra nė mažiausios vietos prisiparkuoti (tarp kitko, parkingas mokamas TIK savaitgaliais ir švenčių dienomis), kad ten dideli mūrai ir prabangios parduotuvės. Hmm... o mes tikėjomės jaukaus mažo pajūrio miestelio. Ką gi, einame tikrinti, kas ten ir prie ko.

Artėjant link centro, kur jau ir žmonių daugiau, pastebiu dar vieną dalyką. Žmonės itin panašiai rengiasi. Pavyzdžiui, vyrai vilki džinsus arba kelnes, marškinėlius ir būtinai megztukas ant pečių. Ne ant juosmens, ne ant kūno, ne rankoje - BŪTINAI ant pečių. Jei ne, megztukas, tai švarkas. Jokių marškinėlių, džemperių!!! Su moterimis viskas daug painiau, bet vėl nesunku pastebėti kokybiškus batus, rūbų audinius, išpuoselėtą stilių. Rankose šie žmonės nešasi pirkinių krepšius su tokiais pavadinimais kaip "Ralph Lauren", "Tommy Hilfiger", "Calvin Klein" ir pan. 

Žinoma, anoks čia stebuklas. Viso to gėrio pilnas kiekvienas miestas. Bet skirtumas tas, kad kitose erdvėse šie žmonės ištirpsta masėje, o čia jie patys yra toji masė. Pastebėti neįmanoma. Patikėkit, labai keistas jausmas.

Tikiu, kad tai ne vienintelė tokia vieta žemėje, bet kadangi pati nesu VIP žmogus ir nesu buvusi panašiose vietose, tai buvau gan priblokšta. Niekaip negalėjau patikėti, kad nesusitarę žmonės gali taip panašiai atrodyti - tarsi Knokke-Heist turėtų savo aprangos kodą. 

Net pajūriu bevaikštinėjant sutikome jauną šeimą. Tėtį ir itin stilingą mamą, stumiančią vežimėlį su mažyliu. Kokio svaiginančio aukščio jos batų kulniukas!!! Kokio neįtikėtino siaurumo sijonas!!! Taip, ji atrodė puikiai. Bet man galvoj netilpo, kaip ji gali žengti didesnį žingsnį paskui bėgantį mažylį, kaip ji pritūptų jį pakelti nuo žemės ir t.t. Supratau, miestas reikalauja kodo, o vaikelis... gal jis irgi prie kodo :)

Prie šio prabangaus paveikslo dar pridėkime mieste zujančius golfomobilius su jų stiligais keleviais. Taip pat pajūryje stūksančius daugiaukščius, kurie bjauroja gamtą, bet vaizdas pro jų langus turbūt kainuoja daaaaug eurų. Štai jums ir vaizdelis.

Gerai, kad jūra buvo tiesiog kaip jūra. Be prekinių ženklų, be stiliaus, o tiesiog žavi ir įkvepianti kaip visada.

p.s. grįžę pasidalinome savo įspūdžiais su mūsų profrankofoniškuoju buto šeimininku (anot jo, nėr nieko blogiau nei flamandai :)). Jo reakcija buvo tokia: "Tai pats baisiausias Belgijos miestas! Jei neturi Ferrari, Bentley ar Porche - net nevažiuok ten. Ten pasipūtę turtingieji flamai suvažiuoja pademonstruoti savo pinigų". Žinoma, čia šiek tiek ir tautinės ambicijos, bet tiesos yra.



5 komentarai:

  1. Visų pirma, su atsinaujinimu! patinka man tas fonas, ale jau keli blogai juo, tai nebedėsiu :D

    Apie Knokke,tikra tiesą parašei :d Aš prieš 4 metus pirmą kart kai atvažiavau, tai mes važiavom tuo tramu per visus pajūrius, kas kart išlipdami, tai taip įdomu buvo stebėti, kaip skirasi kad ir daugumos pamėgtoj Oostendei ir Knookei. Skirtumas tikrai akivaizdus!
    Aš dar ką pridėčiau - išpuosėlėtus šunis! Pastebėjai turbūt kad dažniausiai eina ne su vienu, būtinai su rūbais, jei jau vėsiau, arba dar tie topiniai vežimukai šuniui! Nu nuo šitų tai negalėjau atititraukt akių, bet nedrįsau paprašyt nupaveiksluot, bet kitą kart būtinai tai padarysiu.

    O jūsų būsto šeimininkas,tai kaip tikras "belgas", jei prancūzakalbis, nemėgs flamandų, ir atvirkščiai :D Et..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grange,

    ačiū. Toks čia ir atsinaujinimas, labiau žaidimas. Gal ryt padarysiu raudoną ;)

    Vat šunų tai nematėm. Gal pavienius, bet tikrai be apdarų. Tačiau visai nenustebčiau. Jei šeimininkai Haute Couture, tai ir šunims reik derintis :)

    Aha, tuos vežimaičius keturkojams esu mačiusi Briuselyje. Tada ir mes fotografom, kaip dama vedasi kokius 6 kačiuko dydžio šunis. O jau kai tie pavargsta, susimeta vežiman ir pirmyn :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. matai, tai gal nepasitaikė, mes šiemet buvom du kartus ten, tai abu kartus tų šunų aprėdytų buvo nemažai, o turint omeny kai lauke buvo 36 plius,tai tie rūbai daugiau "dėl mados" nei kad praktiškumo, tai kaip ir dera - taikomasi ir su šunimis prie dress kodo ... absurdas..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai, Knokke savotiskas miestas, vadinu ji siltnamiu. Viskas grazu, svaru, tvarkinga. Ir beveik vien balta rase. Gyvena cia jau 10 men. Ir kai nuvaziuoju, tarkim i Brugge ar Antwerpena, tai patenku i kita realu pasauli.

    AtsakytiPanaikinti