2009 m. balandžio 1 d., trečiadienis

Sekmadieninės eilės prie pistoletų

Kiekvieną mielą sekmadienio rytą pro langą matome kaip prie šviežios duonos parduotuvės lauke nusidriekia eilė, šiek tiek primenanti sovietmetį, kai mūsų tėvai stovėdavo prie mėsos.

Na taip, sutinku, kad labai malonu ryte suvalgyti šviežią kvepiančią bandelę, bet tikrai ne visada užtenka entuziazmo sekmadienio rytą virsti iš lovos 9 ryto kaip štai šie žmonės nuotraukoje.

Belgo paklausėme, kodėl tokios eilės tik sekmadieniais. Pasirodo, tai tradicija. Kiekviena padori belgų šeimyna kiekvieną sekmadienį valgo pistoletus (ar pistoletes- nesu tikra dėl giminės :)) ir tuo mėgaujasi. Paklausite, kuo jos ypatingos? O gi niekuo :). Tai tiesiog paprastos, apvalios bandelės.

















Ragavome. Nieko ypatingo ar užburiančio. Tai pripažįsta ir mano kalbintasis belgas. Na, bet jei yra tradicija, reikia jos laikytis. Ir visi tvarkingai tai daro. Anksčiau netgi jas pristatydavo į namus. Šeimos užsisakydavo jų po 20-30 vienetų. Panašiai kaip ir Anglijoje, kurioje įprasta prie durų kas rytą palikti šviežio pieno.

Konditerijos parduotuvėlių čia tikrai daug. Vien aplink mūsų namus kokios trys ar keturios, bet visos jos turi savo klientūrą ir jau 4 po pietų ne itin didelis pasirinkimas, nes duoną dažniausiai perkama ryte.

Mane tose jaukiose ir šviežumu kvepiančiose parduotuvėlese užburia pyragėlių grožis. Ragaujame dabar po truputį visus iš eilės, bet kol kas neradau ypatingo, kurį norėčiau suvalgyti dar sykį. Gražiai atrodo, o viduje putėsių pagrindas, kuris manęs neįkvepia. Vis dar ieškome to ypatingojo...

















Visos šios kepyklėlės turi tradicijas ir dažna jų veikia nuo 19 amžiaus pabaigos. Jose visada nosį kutena šviežios duonos kvapas, o ir tie patys kruasanai visai kitokio skonio nei parduotuvėje. Tad jei kada Belgijoje, Prancūzijoje ar kur kitur svečiuositės, nepraeikite pro šalį, užsukite ir pasimėgaukite skania bandele ar į meno šedevrą panašiu pyragėliu. Gaila, kad Lietuvėlėje tokių mielų jaukių vietų jau nebėra.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą