2010 m. gruodžio 10 d., penktadienis

Kiek Belgijoje vyriausybių?

Aš vis pagalvoju, kas gi vienija šią šalį, kurioje tarp jos pačios piliečių daugiau skirtukų nei jungtukų. Flandrija sau, Valonija sau, o Briuselis - vėl atskira parapija. Dėl šalies trikalbystės - prancūzų, olandų ir vokiečių - nuolat vyksta batalijos. Dažnai belgai gali vienas kitam gerklę perkasti dėl to, kokiai kalbinei grupei priklausai. Ir nereikia čia politinio lygmens, viskas akivaizdu net buitiniame lygmenyje. Štai pavyzdžiui, neseniai vyrui teko stebėti situaciją, kai Flandrijos pusėje esančioje parduotuvėje mergina prancūziškai teiravosi dėl prekės. Ją tiesiog ignoravo, apsimetė, kad negirdi, nesupranta tol, kol ši prabilo olandiškai. 

Vyriausybių čia net keturios...šešios...aštuonios???. Kaip jos susiderina tarpusavyje neįsivaizduoju...Pas mus viena ir tai daugiau tariasi nei ką realiai nutaria, o čia keliskart daugiau!!!

Žodžiu, painiavos šioje šalyje per akis. Gal žmonėms per lengva gyventi būtų, jei visko po vieną. Dėl ko gi ginčytųsi tada? Ir kiek žmonių netektų darbo...

Jau antrus metus gyvenant Belgijoje kartas nuo karto tenka paragauti to chaoso ir mums. Mes šeimoje jau net turime principą: jei tik gali nesikreipti į belgišką įstaigą, tai ir nesikreipk. Nesvarbu, privati ji ar valstybinė - painiavos neišvengsi.

Pavyzdys. Šią savaitę mums įvedinėja televiziją ir keičia interneto ryšio greitį. Iš anksto suplanuotų vizitų buvo gal kokie 5 - vis perskambindavo ir keisdavo laiką. Ir tu niekad negali būti tikras, kada jau čia atvyks tie ponai technikai. Turėjo atvykti ketvirtadienį, atvyksta pirmadienį. Skambina ir sako: "Laba diena, mes atvykome įvesti TV" (jei pasakysi, kad tu darbe ir negali atvykti, nes buvo tartasi kitaip - tai atvyks po mėnesio ar dviejų). Na, tu juos įleidi, jie išrausia duobes kieme ir palieka, sakydami, kad tuoj tuoj atvažiuos meistrai ir sutvarkys. Tie meistrai atvažiuoja... po 2 dienų. Tep lep sudeda plyteles. Antradienį turėjo atvykti dar kitas meistras, kuris jau galų gale prijungtų liniją, bet geriausiu atveju atvyks penktadienį, nors mums paskambinus į kompaniją pirmadienį žadėjo kitos dienos rytą atsiųsti žmogų. 

Va taip su tais belgais. O pabaigai neseniai mane pasiekęs filmukas apie Belgijos politinę sistemą. Pasižiūri ir supranti, kad nieko nesupranti :) Tokia, jau ta Belgija...

3 komentarai:

  1. Šaunus filmukas! O, pone Dieve, kur aš atvykstu praleisti 3 savo gyvenimo metus ... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, puikus ir idomus blogas. Smagu skaityti, aciu jum uz tai.

    Kadangi belgijoje gyvenate jau ilga laikotarpi, noreciau jusu paklausti patarimu.

    As noriu apsigyventi Briuselyje ir dirbti kavineje vireju. Moku tik Anglu/Rusu kalbas, taciau turiu dideli nora ismokti Prancuzu, jau savarankiskai mokausi.

    Ar labai sudetinga surasti darba tik su anglu kalba?

    Taip pat noreciau suzinoti, kiek pinigu man reiktu atsivezti, jog uztektu 2menesiam nuomos + maistui ir viesajam transportui?

    Kokie internetiniai puslapiai yra geriausi ieskotis darbui/bustui ?

    Kokioje Briuselio miesto dalyje optimaliausia apsistoti ir kokiu vietu reiketu vengti?

    Labai labai jums dekui, ir beje, su praejusiom sventem. Dekui uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mindaugai,

    pagaliau radau minutę, kai rankos priėjo ir prie blogo, nes metų sandūra man pats darbymetis.

    Geriausiai, ką galiu patarti šioje vietoje, man rodos, apsilankyti Rūtos bloge apie Belgiją http://briuseliokopustai.blogspot.com/. Kiek suprantu ji taip pat yra naujakurė, tad visi aktualūs klausimai Jums, aktualūs ir jai. Be to, esu mačiusi, kad ji savo bloge surinko daugiau mažiau reikalingą informaciją, tad bent jau bus lengviau nuo kažko atsispirti.

    Iš savo patirties, o tiksliau nuogirdų galiu pasakyti, kad susirasti darbą vien tik su anglų nebus lengva. Sunku jį susirasti ir mokant vien tik prancūzų, nes neretai reikalauja ir olandų. O kartais nepriima vien dėl to, kad esi ne belgas. Visko čia pasitaiko.

    Dėl pinigų ne ką galėčiau patarti, nes niekad neskaičiavau vienam asmeniui. Tik reikia turėt omeny, kad nuomuojantis dažnai tenka dar mokėti kelių nuomos mėnesių užstatą. Viešo transporto kainas galima susigaudyti www.stib.be. Na, o maisto- tereikia nukeliauti į internetines Delhaize ar Carrefour maisto parduotuves ir vaizdą bus galima susidaryti.

    Mes būsto ieškojomės per www.immoweb.be. Tai nelengvas ir imlus laikui darbas, nepaisant to, kad pasiūla rodos tikrai yra didelė. Dar galima bandyti per www.expats.com - ten ir darbo skelbimų, ir nuomos, ir baldų iš antrų rankų galima rasti.

    Na, o dėl rajonų, čia vadinamų komunų - tai Woluve Saint Lambert, Woluve Saint Pierre, Audergheim,Etterbeek. Čia visi tokie ramesni, nekilnojamo turto agentų rekomenduojami rajonai. Bet jei gyvenčiau viena, gal rinkčiausi centrą - ten veiksmo daugiau, gyvenimas labiau verda:)

    AtsakytiPanaikinti