2011 m. spalio 5 d., trečiadienis

Apie Belgiją draugai: braškės nuo gegužės iki rugsėjo


Šitai šeimai, o tiksliau pasakius, jų mamai Viltei (vaikiškų knygučių vertėjai), esame be galo dėkingi už tai, kad namuose atsirado knyga "Drąsioji Pupulė" kartu su joje gyvenančiu krokodilu. Mūsų šeimoje jis įgavo Pupulės krokodilo vardą, jis gyvena visokiuose kanalizacijos ir vandentiekio vamzdžiuose ir yra pats geriausias motyvatorius valyti dantukus tiek, kiek reikia ir taip, kaip reikia. Nuo tos dienos baigėsi mūsų riksmai vonioje ir atsirado SUPRATIMAS. Va taip va ;)

Darius ir Viltarė - dar du jauni, puikūs žmonės, tapę mūsų draugais čia- Briuselyje. Kas kartu spardė kamuolį, o kas tuo tarpu čiučiavo, liūliavo vaikus drauge. Kipasas ir Kapasas (Kristupas ir Kasparas) tapo puikiausi Rusnės draugai, o mudvi su Vilte dažnai išlėkdavome trečiadienio vakarą ledų ar alaus arba pavalgyt žmoniškai, nes kažkaip taip retai tenka malonumas tiesiog atsisėst ir matyti tik savo lėkštę prie akis ir valgyt valgyt valgyt.

Jau antra savaitėlė, kai jie bando vėl įsišaknyti Lietuvoje. Sakė, kad sunku. Tikiu. Ypač, kai vyresnėlis paprašo vėl grįžti į Briuselį, ten, kur jau viskas pažįstama ir sava. Kai namuose karaliauja kartoninės dėžės, o tau reika būtent adatos su siūlu. Kai pagalvoji, ech mielai sukrimsčiau kruasaną... 

Beje, Kristupai, Rusnė jau taip pat išmoko apsivilkti striukę pagal belgišką darželio mokyklą. Un, deux, trois et voila.

3 metai kitoje šalyje ne tiek ir mažai. Pripranti prie šionykščio gyvenimo būdo, infrastruktūros, aplinkos. Ko pasiilgsite labiausiai palikdami Belgiją?

Ankstyvo pavasario, žydinčių narcizų pievų, ilgo šilto rudens, žalių prižiūrėtų parkų su tvenkiniais ir būriais paukščių, uždarų vaikų žaidimų aikštelių, mokyklėlės prie pat namų (vad. ecole maternelle) ir puikios mokytojos, galimybės palaikyti užsienio kalbų įgūdžius... Dar daug visko.

Aplankėte tikrai nemažai. Keliavote daug. Išvardykite 5 vietas, kurias rekomenduotumėte aplankyti geriausiems draugams.

Dinantas (Dinant) – buvome ten kokius 3–4 kartus, net sunku paaiškinti kodėl. Gražus maršrutas pro Namiūrą palei Meusės pakrantę, pakeliui vis sustodavom Wepione pirkti skanių saldžių braškių (nuo gegužės iki pat rugsėjo!). Dinante yra tvirtovė su nuostabiais atsiveriančiais vaizdais, ten pat vaikų žaidimų aikštelės, žodžiu, garantuota smagiai praleista diena.
Gentas (Ghent) – mums labai patiko viena paskui kitą išsirikiavusios įspūdingos bažnyčios, dailūs namukai palei kanalą, šiaip geri laukai.
Beloeil rūmai (chateau de Beloeil) – belgiškasis Versalis. Tikrai įspūdingi rūmai su dar įspūdingesniu didžiuliu parku. Aišku, prabanga nebetviska, bet pabūti verta.
Bouillon viduramžių pilis – įspūdinga pati pilis, labai gražus gamtovaizdis.
Durbuy – mažiausias pasaulio miestas. Mielos siauros gatvelės, seni namai, gera aura.

Jei galėtumėte vieną dalyką perkelti į Lietuvą, ar toks atsirastų? Koks?

Hmm... galbūt ankstyvas pavasaris

Visgi ne viskas čia tobula. Ko Belgija nesugebėjo duoti? Ko trūko?

Susikalbėjimo :). Nors tai, ko gero, labiau mano trūkumas, kad nemokėjau prancūzų kalbos, bet kartais tikrai nervindavo valonų vienkalbystė ir nesugebėjimas/ nenoras suprasti kitakalbių... Dar aptarnavimo kultūra – nors ir stebino, bet ir čia ne kartą pasitaikė nepaslaugių ir nemalonių pardavėjų, padavėjų ir pan.

Ko belgai, jūsų nuomone, galėtų pasimokyti iš lietuvių?

Darbštumo :). Labai jau jie čia atsipūtę ir, rodos, nesuinteresuoti užsidirbti...

5 žodžiais apibūdinkite Belgiją

Alus, šokoladas, žaluma, daugiakultūrė aplinka

Maloniausias prisiminimas iš šios šalies.

Jų buvo daug. Vienas iš smagiausių dalykų, kad automobiliu gali išnaršyti Belgiją skersai išilgai ir vis tiek dar daaaug neaplankytų vietų liko... Ir, be abejo, čia sutikti žmonės, kurie tapo tikrais draugais.

Vafliai, bulvytės, moliuskai, spurgos – štai ir beveik visa jų virtuvė. Ką skaniausia ragavote Belgijoje?

Kas gali būti skaniau už belgišką šokoladą?!... 

Idėjiškai Jūs labiau valonas ar flamandas? 

Hmm... turbūt flamandų tvarkingumas ir kalbų mokėjimas labiau prie širdies, bet kad čia daugiau su valonais teko susidurti...

Jausmas, kad jau tuoj tuoj grįšite ten, kur trumpa vasara, gausus sniegas, bet taip pat jūsų šaknys, tėvai ir seni geri draugai 

Geriau negraudink... 




Ciklo apie draugų Belgiją pabaiga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą