2009 m. kovo 23 d., pirmadienis

Pavasaris laiku

Pati esu gimusi pavasarį, bet nelabai atsimenu, kad gimtadienį švesčiau su saule ir šiluma. Šiemet buvo būtent taip. Gaila tik dėl to, kad tai įvyko Belgijoje, o ne Lietuvoje. Visgi tie 1800 km turi įtakos greičiau ateinančiam pavasariui. Ir tai vienas iš ne daugelio dalykų, kurie man be galo patinka čia - Belgijoje. Jokio požieminio purvyno, baisinių vėjų, tiesiog šilta ir gera.

Keletu pavasario šauklių nuotraukų noriu pasidalinti ir su jumis, esančiais Lietuvoje ir labai laukiančiais tikrojo pavasario. Tai - krokai. Jie čia itin populiarūs ir juo puošiamos bene visos viešosios erdvės ir privatūs sodeliai. Daug kur jie tiesiog išdygsta vidury vejos. Tarsi netyčia...




























Parkuose jau žydi šalpusniai, sprogsta medžiai. Žmonės vaikšto su šortais, nors aš dar mielai velkuosi paltuką. Pastebėjome, kad čionykščiai labai neadekvačiai reaguoja į temperatūrą. Vos tik saulei išlindus jie išsirengia iki marškinėlių. Šalta į juos žiūrėt, net ir pavasarinei saulei šildant.















Na, o mūsų sodelyje jau gerą savaitę puikuojasi rožė. Visada galvojau, kad jos pražysta tik vidurvasarį, visgi čia juk ne Ispanija.














Didžioji sodo vyšnia taip pat tuoj tuoj pasidabins žiedais ir tada kas rytą su malonumu gersiu to magiško kvapo. Tie, kurie paskubėsite į svečius, jo galėsite pasisemti į kibirėlį. O su kitais būtinai pasidalinsiu bent vaizdu.

O jei norite dar daugiau pavasario ir pražystančios gamtos, raginu vykti į Olandijoje esantį tulpių rojų - į Keukenhof, kur vyksta įstabaus grožio jubiliejinė - 60-oji gėlių paroda. Ji veikia nuo kovo 19 d. iki gegužės 21 d. Galėsite pasivaikščioti maždaug taip atrodančiuose 32 hektaruose gėlynų.















Na, o balandžio 25 d. ten pat vyks kasmetinis gėlių paradas. Tai ypatingas reginys gėlių mylėtojams.















Patikusių gėlių galite užsisakyti iš karto Keukenhof'e. Sumokėsite, o svogūnėliai jums bus atsiųsti rudeniop.
Artimiausiu metu tikrai ten keliausime, tad laukite įspūdžių ir nuotraukų. Šią išvyką planavome kokius 3 metus :) :) :) Neblogai, ane?

2009 m. kovo 8 d., sekmadienis

Kaip gydomi vaikai





















Tik gerokai likimo pastumėti gavome progą susipažinti su universitetinėmis vaikų klinikomis Briuselyje. Buvome nustebę sužinoje, kad visos klinikos, jose dirbantys specialistai specializuojasi būtent neonatologijoje ir pediatrijoje.

Taigi šį kartą apie HUDERF - Hopital Universitaire des Enfants Reine Fabiola. Kaip galima suprasti iš pavadinimo ligoninė pavadinta dabartinės karalienės Fabiolos vardu. Prie ligoninės pagrindinio įėjimo stovėjo jos ale bronzinis biustas (žinoma, daug jaunesnės :)), tačiau vėliau jis dingo. Taip ir nežinome, ar kas pasisavino iš tos didelės meilės karalienei ar ištempė kokiam nors kasmetiniam valymui.



















Šiuose tikrai gan nemažuose rūmuose gydomi ir slaugomi patys mažiausieji. Tik patekęs į tokią aplinką supranti, kiek tokių žmogučių daug ir, kad jie susiduria su ne ką mažesnėmis problemomis nei suaugusieji.

Kas iškart krenta į akis? O gi tai, kad šiose klinikose nėra nuobodžių pilkų koridorių, nutrintų kėdžių ir piktų daktarų veidų. Čia viskas spalvota, linksma ir žaisminga. Pavyzdžiui, mobilus rentgeno aparatas tarsi žirafa.





















O viename iš laukiamųjų suoliukas tarsi lėktuvas. Kiekviename kabinete animaciniai ir knygų herojai, plakatai, iškarpos, aplikacijos, įvairūs vaikų piešiniai ir nuotraukos.














Daktarai ir seselės taip pat neatsilieka. Rengiasi žaismingais rūbais su ančiukais, šuniukais ir pan. Stetoskopai papuošti žaisliukais, o tarp medikų populiarūs guminiai batai (croksai) taip pat padabinti įvairiais žaismingais elementais. Taip, kad vaikas net nespėja suvokti, kas jam daroma, kol viską spėja apžiūrėti.

Šiose klinikose nėra koridorių ar laukiamųjų, o gatvės ir aikštės su savo pavadinimais. Juk taip smagiau, ar ne? Mums itin artima buvo mažosios istorijos gatvė.















Skyrių pavadinimai tik tarp kitko. Svarbiausia - piešinukai kaip drugelis, balionėlis, vaikutis ant rankų ir pan. Registratūroje duoda atitinkamą skyriaus lapą su paveikslėliu ir liepia sekti nuorodas. Štai kardiologijos skyrių gali rasti sekdamas širdutės paveikslėlį, LOR - drambliuką, pneumonologijos skyrių - aitvarą, radiologijos - skraidančią lėkštę ir t.t.. Kiekvienas vienaip ar kitaip susijęs su konkrečia sritimi.















Mūsų kelrodė žvaigždė šioje ligoninėje buvo mažas vaikiukas, laikomas rankytėse. Jis mums tapo kone ikona :)















Praleisti viename skyriuje 47 dienas ne mažas iššūkis. Užtat pažinome beveik visas neonatologijos skyriaus kerteles ir užkampius.

Šis skyrius pavadintas Koalos vardu, nes koala visada su savimi nešiojasi savo vaikelį. Ko nepasakyčiau apie belgus. Tiesa pasakius, labai daug mažutėlių čia likdavo be tėvelių gan ilgai. Taip, jie galėdavo ateiti 24 val. per parą, bet kai kurie pasivargindavo ateiti tik kelias valandžiukes. Nesuprantama mums - lietuviams.















Taigi Koalos skyriuje vienu metu gali būti hospitalizuojami 22 mažyliai. Daugiausia čia skruzdėliukų, sveriančių apie 1,5 kg. Anot seselių, jiems vidutiniškai čia tenka praleisti apie 3 mėnesius, kol pasiekia reikiama svorį, pradeda patys valgyti.





















Dauguma leliukų guli bendroje salėje, kur juos prižiūri visa seselių ir broliukų :) komanda. Taip pat yra 5 mamos-vaiko kambariai, kur gali nakvoti ir mama. Šios palatos dažniausiai tenka tiems, kurie yra gan geros sveikatos, stiprūs ir yra maitinami mamos. Įdomu, kad kiekvienas kambarys turi savo pavadinimą, o ne numerį. Jis susijęs su piešiniu palatoje. Štai, pavyzdžiui, mes buvome įsikūrę "Eau de mère" (liet. - mamos vanduo) kambaryje. Čia piešinys palatoje, o prie durų nupiešta daug mažesnė jo kopija.















Labai nedaug naujagimių, esančių čia, gali valgyti patys. Todėl kaupiamos pieno atsargos. Visos mamos keliauja pieno keliu (toks ir paveikslo, esančio žemiau, pavadinimas), vedančiu į kambariukus pienui nusitraukti...















... ir per savaitgalį susidaro štai toooks pieno bankas. Vėliau pienukas keliauja į laboratoriją, kur tikrinama dėl bakterijų (nes ligoninėse jų gausu) ir grįžta pas vartotoją, kurie mielai jį niamnioja.















Skyriaus koridoriuje ant sienos tarsi gyvos kelios klevo šakos. Jų lapeliai skirti šio skyriaus ligoniukams.















Mes taip pat turėjome savo :) Išeidami vardo lapelį pasiėmėme atminčiai ;)