2008 m. rugsėjo 11 d., ketvirtadienis

Sveikatos apsauga verta pagyrų

Tikrai nesu dažna gydymo įstaigų lankytoja nei Lietuvoje, nei čia - Belgijoje. Tačiau taip jau atsitinka, kad pastaruoju metu jose lankausi dažniau :) ir medikų rūpestis visada maloniai nuteikia.

Lietuvoje dažniausiai sau leisdavau prabangą lankytis pas specialistus privačiai, nes taip taupomas laikas ir nervai, nereikia jokių kyšių, kurių tiesiog nemoku duoti. Be to, man patinka pasirinkti mediką pačiai. Privačia praktika naudojuosi ir Briuselyje.

Žinoma, reikia paminėti, kad diplomatų šeimos gauna gan puikius sveikatos draudimus, kurie tik su menkais apribojimais dengia visas medicinines išlaidas. Tad ačiū už tai Lietuvos aststovybei prie ES už pastangas ir puikius rezultatus.

Pirmo vizito metu, mes su daktare bendravome gal 45 min. Prieš tai aš gan neblogai pasiruošiau - pasirengiau visokių ligų ir med. terminų sąrašėlį anglų-lotynų kalbomis. Žinoma, su juo man labai padėjo mano mažoji sesutė Vita. Šiokia tokia praktika būsimajai medikei :)

O labiausiai tai noriu papasakoti apie ekskursinius turus, kuriuos organizuoja vietinės viešosios ligoninės. Apie tokius Lietuvoje bent jau neteko girdėti.

Natūralu, kad kiekviena ligoninė siekia prisitraukti kuo daugiau ligonių su jų draudimų pinigėliais. Šis jos interesas skatina daryti akcijas-atrakcijas, paskatinančias pacientus juos rinktis. Štai šį antradienį keliavome į Edith Cavell vardo kliniką, kurioje buvo rengiamas gimdymo skyriaus pristatymas anglų kalba.

Besirenkant sutartoje vietoje pasidarė itin smagu, nes aplink girdėjome be galo daug lietuviškai kalbančių žmonių. Akimirkai pasijutome tarsi LT, nes suskaičiavome per 10 lietuvių porų. 2 iš jų pažinojome. Vadinasi, čia mūsų procentaliai visai nemažai. Be to, neabejotinai galima teigti, kad šios ligoninės komunikacijoje suveikė stiprus"word-of-mouth" principas.

Tokios ekskursijos organizuojamos gan vėlai vakare - 20 val., nes būtent tuo metu aprimsta darbas, sumažėja lankytojų ir personalo. Trunka jos apie 2 val.

Mus pasitiko labai maloni ir puikiai!!! angliškai kalbanti akušerė. Įtarėme, kad ji britė, nes tardama žodį "often" pabrėždavo raidę "t". Ji mus visus nusivedė į rūsį, kuriame vyko prezentacija. Prieš tai visiems išdalino vandens ir reklaminių lankstinukų bei dovanų paketus. Bando papirkti iš anksto :)

Pristatinėjanti moteris jautėsi gan laisvai ir pasakojo apie įvairius privalumus ir galimybes, o jos asitentė visa ka darė - tai sėdėjo pasiėmusi belaidę klaviatūrą ir "enteriavo" skaidres. Kažkoks darbo jėgos švaistymas...

Prezentacijos metu labai stengiamasi įtraukti tėvelius, kad nesijaustų nuskriauti. Kur tik jiems, kas skirta, stipriai akcentuojama. Pavyzdžiui, tėvelio poilsio kampelis gimdykloje... Visus tokius šou elementus lydėdavo garsus vyriškas juokas.

Akušerės vienas dažniausiai vartojamų žodžių "Respect". Suprask, jie rekomenduoja taip, bet visada gerbs Jūsų pasirinkimą, kad kiekvieno žmogaus valia nuspręsti ko, kada ir kaip nori.

Po teorinės dalies, visi pakilome į 3 aukštą. Būtent šį rugpjūtį tas skyrius buvo visiškai renovuotas. Pakutinieji remonto darbai dar vykdomi ir kadangi aš ne itin reaguoju į prancūziškus užrašus sugebėjau atsiremti į šviežiai dažytą sieną... džiugu, kad ji jau buvo išdžiuvusi :).

Anksčiau "Enter" spaudžiusi asistentė greitai nubėgo patikrinti, ar yra laisvų kambarių demonstracijoms. Jai linktelėjus galvą, visi draugiškai kaip per ekskursijas mokyklos metais, sugūžėjome į gimdyklą. Viskas itin švaru, tvarkinga, modernu, jokių nereikalingų daiktų. Langai veidrodiniai, kad mama visada matytų, kas daroma su jos kūdikiu, nes vaiko kampelis yra būtent prie langų.

Tėvelius žinoma žavėjo vonia. Į ją žadėjo lipti atsigaivinti bent pusė ten buvusių :) :) Žiūrėsim, kaip ten bus.

Dar keletas fokusų, Pavyzdžiui, gimstant vaikui prigesinama šviesa, kad vaikui nebūtų didelio šviesos skirtumo. Pati patalpa yra su oro kondicionieriumi, tačiau vėl gimstant vaikui ji yra pakeliama iki 35 laipsnių celcijaus, taip pat ties lubomis yra važinėjantis radiatorius, kuris reikiamu metu atitraukiamas prie gimdyvės, kad vaikas nepatirtų temperatūros perkryčio.

Matėme ir vadinamąją "recepciją". Jos monitoriuose akušerės nuolat stebi visų gimdyvių fizinę būseną.

Edith Cavell klinikoje galima pasirinkti 4-vietę, 2-vietę arba 1-vientę palatą. Žinoma, kiekviena jų turi kainą. Pigiausioji kainuoja 290 eurų parai, o brangiausioji - tai yra individuali palata su dušu ir tualetu - 449 eurai parai. Paskaičiuoti nesunku, turint omeny, kad Belgijoje po gimdymo ligoninėje laiko 4-5 paras.

Dar reikia pridėti įvairių gydytojų, specialistų paslaugas ir viena būsimoji mama paskaičiavo, kad visas šis malonumas kainuoja maždaug 6000 eurų. Štai tokia piguva :) :)

Taigi visi išėjo apdovanoti, laimingi. Matėme, kad dauguma jų sugrįš čia labai labai greitai. Na, o mes dar luktersime...;)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą